Vælg en side

Anders og Steffie bevæger sig til større livsglæde

Regelmæssig motion og fysisk aktivitet er vigtigt for alle, også mennesker med en nyresygdom. Læs her hvordan Anders Nielsen og Steffie Jørgensen får glæde af fysisk aktivitet.

Anders er i dialyse men træner stadig

Anders blev motiveret af en træningsmakker

Anders Nielsen er i dialyse og har gennem årene dyrket forskellige typer af motion. Da Anders var i kemobehandling, var det en god ven, der tilbød sig som træningsmakker, og som fik Anders med i fitnesscentret.

Hvad er din baggrund i forhold til motion?

Sport har altid fyldt meget i mit liv, og jeg har dyrket forskellige sportsgrene på højt plan.

Men da jeg blev nyresyg, måtte jeg prioritere anderledes. At være nyresyg gjorde mig hurtigere træt og behandlingerne tærede på kræfterne. Men forskellige coaches har lært mig, at når en teknik ikke fungerer, så må man bruge en anden teknik.

Hvad gjorde du for at komme videre?

Fitness har været godt for mig, fordi man kan tilpasse det på forskellige niveauer.  Et eksempel er, at da jeg endte i kemoterapi, kom en ven efter arbejde og vi tog ned og trænede. Han løftede vægte osv., og jeg sad på en kondicykel for at opbygge muskelmasse, og fik øge navnet kemo. For mig har det været en fordel at have en træningsmakker, der støttede mig.

Hvordan går det i dag?

Sport har været god motivation for mig, og er det stadig.  Lige nu er det hundetræning, lange gåture, og svømning. Som nyresyg kommer man igennem forskellige stadier, som kræver tilpasning. Jeg lever et aktivt liv, og det kan være lige fra en teatertur til at gå ud at spise. Så længe man rør sig hjælper det.

Din anbefaling til andre?

Det er, så vidt muligt at lave ting som man holder af.

 

steffie er nyretransplanteret og går sig til større livsglæde Steffie går sig til større livsglæde

Steffie Jørgensen er nyretransplanteret, og hun oplever både et større fysisk og mentalt overskud, når hun går ture hver dag.

Hvordan kom du i gang?

Da jeg var 21 år fik jeg min 2. nyre, og var i den forbindelse indlagt fire måneder i træk. Da jeg endelig blev udskrevet var det med en stor depression, og jeg havde svært ved at se mig ud af den. Til mit held tilmeldte min mor mig til metakognitiv terapi, og jeg fik det bedre.

En dag var jeg inde og høre Malene Madsen holde et foredrag på Rigshospitalet, hvor hun omtalte gåturens kunst. Efter at have hørt det, begyndte jeg at gå tur hver dag. Længere og længere, jo stærkere jeg blev. Foruden den store effekt jeg mærkede på min krop, mærkede jeg også en pludselig ro i hovedet.

Efter et stykke tid fik jeg mere blod på tanden, og startede til yoga i center tre gange ugentligt.

Pludselig så jeg livet fra et helt nyt perspektiv. Igen så alt lyst og overkommeligt ud.

Hvad gør det for dig i dag?

I dag otte år efter, har jeg to hunde, som jeg går med en time om dagen. Derudover træner jeg også udendørs to-tre gange om ugen med min schæfer.

Den friske luft og den gode samvittighed gør, at jeg er glad hver dag. Jeg ser positivt på livet og har mere overskud til mine menneskelige relationer.

Jeg er overbevist om, at så længe jeg går mine daglige ture, vil livet ikke være så slemt.

Gåturene har reddet mit liv – og jeg kan kun anbefale andre at tage de første skridt ud i deres nye tilværelse.

 

Læs mere om motion og hvordan du kommer i gang.

nyreskole.dk finder du mere viden om og inspiration til at leve et aktivt liv med nyresygdom (kræver medlemslogin).

Steffie er nyretransplanteret og går sig til større livsglæde