Det kræver lidt forberedelse og hjælp fra en voksen at lave bolsjer, da sukkermassen bliver hele 162°C varm. Men når først denne er afkølet, kan de ældste børnehavebørn og opefter være med.
Vi har brugt Urtegaardens bolsjeopskrift og redskaber. På urtegaarden.dk finder du flere opskrifter. Men du kan også købe ingredienser andre steder, fx hos Panduro Hobby eller Bolsjehuset etc.
Citronbolsjer
- 1 lille gryde med låg
- 1 vægt
- 1 deciliter mål
- 1 termometer (200°C)
- 1 håndklæde
- 1 bageplade
- 1 bolsjevæv
- 1 pensel
- 2 plastskrabere
- 1 stempelsprøjte
- 1 saks pr. bolsjeklipper
- 1 dl koldt vand
- 450 gram sukker
- 125 gram druesukker
- 2 ml citronolie ((40 dråber))
- 4 ml gul slikfarve
- 1 ml citronsyre
- Neutral madolie til pensling af redskaber og væv
-
Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Læg bolsjevævet på bagepladen og pensl det med lidt neutral madolie. Pensl også plastskrabere og sakse
-
Afvej vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme
-
Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og bolsjetermometeret sættes i gryden. Kog op til nøjagtigt 162°C og hæld bolsjemassen ud på bolsjevævet
-
Vent et ½ min. Drys citronsyre over bolsjemassen og tilsæt farve.
-
Ælt med plastskraberne fra side til side, så citronsyre og farve fordeles og bolsjemassen flyttes rundt på bolsjevævet. Der kan også æltes med bolsjevævet
-
Når bolsjemassen er lidt fastere, tilsættes aroma. Ælt videre til bolsjemassen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne
-
Når bolsjemassen kan samles i en klump uden at flyde ud er den færdig.
-
Træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden
-
Bolsjerne pakkes lufttæt i en frysepose eller lignende, når de er let afkølede. Læg bolsjerne i køleskabet før de er kolde, for at undgå, at de klistrer sammen