Den 1. februar er næsten alle coronarestriktioner fortid, og COVID-19 er ifølge eksperterne ikke længere en samfundskritisk sygdom. Men vi skal stadig passe på dem, der er i risiko for et alvorligt forløb ved smitte med corona. Hvis du skulle være så uheldig at blive smittet, er der heldigvis gode behandlingsmuligheder, og de fleste personer, som er i øget risiko, får et mildt forløb. Her har vi samlet nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at passe godt på dig selv i den kommende tid.
Bestil tid til 4. vaccinestik
Invitationerne til 4. stik er på vej til nyretransplanterede og personer i dialyse. Nogle har allerede fået deres 4. stik, mens andre har sikret sig en tid til vaccinen. Du kan muligvis allerede booke en tid på vacciner.dk, selvom du ikke har modtaget invitationen i e-Boks endnu. Vær opmærksom på, at der skal være gået mindst tre måneder siden 3. stik, før du kan få det 4. stik. Hvis du har været behandlet med monoklonale antistoffer i forbindelse med COVID-infektion, skal der gå mindst 3 måneder, før du får det 4. stik.
Hvordan passer jeg på mig selv på arbejdspladsen
Langt de fleste personer i øget risiko kan gå på arbejde, som de plejer, hvis Sundhedsstyrelsens smitteforebyggende råd kan overholdes. Du behøver derfor ikke som udgangspunkt at blive flyttet til en anden funktion eller arbejde hjemmefra – heller ikke selvom du til hverdag har kontakt med mange mennesker. Det er dog vigtigt, at du taler med din arbejdsgiver om, hvorvidt der skal ske ændringer i dine arbejdsopgaver eller arbejdsforhold for at forebygge smitte mest muligt, så du kan føle dig tryg, når du går på arbejde.
Er du i særligt øget risiko, kan du kontakte din nefrolog for en konkret vurdering af din risiko på arbejdspladsen.
Hvis du bliver smittet
Bliver du smittet, så er der gode muligheder for behandling, så du undgår et alvorligt forløb, fx med Remdesivir eller monoklonale antistoffer (kunstige anstistoffer). Behandlingen med monoklonale antistoffer reducerer risikoen for et alvorligt forløb med 80 % og giver dermed en god beskyttelse. Kontakt din nyreafdeling så snart du får en positiv pcr-test, da behandlingen skal startes indenfor 3-4 dage efter, du har fået de første symptomer. Behandlingen foregår på den måde, at man får sprøjtet antistoffer ind i kroppen via en åre. Læs mere om antistofbehandlingen.
Helle Thiesson, overlæge på Nefrologisk afdeling Y på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Nefrologisk Selskab siger:
”Vi har gode erfaringer med nyretransplanterede, der er blevet smittet med COVID-19, og som har fået forebyggende behandling. Langt de fleste får milde forløb og undgår indlæggelse, bl.a., fordi Omikron også giver et mildere forløb hos transplanterede, og fordi behandlingsmulighederne er gode. Bliver du smittet, er det vigtigt, at du kontakter din afdeling, så snart du har en positiv pcr-test.”
Læs også: