Vælg en side

Første danske nyretransplantationer med robot

Kirurger på Rigshospitalet har med succes transplanteret de første nyrer med robot i Danmark. Det skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside.

Transplantationerne med robot er alle gået godt, og nu vil Rigshospitalet teste, om robotkirurgi er bedre end traditionel kirurgi. Det foregår ved, at 110 patienter skal opereres med enten robot eller traditionel kirurgi. På den baggrund undersøger forskerne, om robotkirurgi reducerer alvorlige komplikationer.

Erfaringer fra udlandet viser, at robotkirurgi ser ud til at give færre blødninger. Derudover er robotten god til at sy, og det betyder meget ved en nyretransplantation, hvor blodkarrene skal sys sammen. En anden fordel ved robotten er, at den indeholder simulationsprogrammer, hvor kirurgen inden selve operationen kan øve sig i at sy ved hjælp af skanninger fra patienten, der vises på robottens skærm. Kirurgen kan på den måde øve sig én til én på patienten. Ulempen ved robotter er, at de er dyre at anskaffe og vedligeholde.

Projektet, hvor man tester robotkirurgi op imod traditionel kirurgi, er et samarbejde mellem Afdeling for Bedøvelse og Operation, Afdeling for Nyresygdomme og Afdeling for Urinvejskirurgi på Rigshospitalet, og resultaterne af projektet kan vi forvente at se indenfor et par år.

Kirurger foretager en nyretransplantation