Region Midtjylland har ifølge en ekstern analyse gennem flere år afsat for få ressourcer til at behandle karkirurgiske patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene.
Det betyder, at nogle patienter formentlig er blevet behandlet for sent og at de derfor senere har fået udført unødvendige amputationer ved hofte, lår, knæ eller underben.
Er du en af de berørte patienter eller pårørende, så læs mere her og få hjælp til at søge om erstatning i Nyreforeningen.
Vær opmærksom på alle skader efter karkirurgisk forløb
Analysen fra Region Midtjylland peger på generelle problemer med ventetid ved karkirurgisk behandling, og det kan have medført andre patientskader end amputationer. Hvis du har fået andre skader efter et karkirurgisk forløb i Region Midtjylland, skal du derfor også være opmærksom på, at du kan søge erstatning. Du kan som pårørende også søge erstatning, hvis patienten er død i mellemtiden.
Region Midtjylland har meldt ud, at de vil kontakte alle relevante patienter i e-boks (eller brev) med information om muligheden for erstatning. Men de meddeler også, at det kan tage lang tid at finde frem til de relevante patienter.
Hvis du formoder, at der er sket fejl i din behandling, så behøver du ikke vente på et brev fra regionen. Du kan anmelde din sag til Patienterstatningen med det samme. Har du brug for hjælp til dette, så står Nyreforeningens socialrådgiver til rådighed. Nyreforeningen samarbejder desuden med advokatfirmaet Kroer & Fink, som også kan være behjælpelig i disse sager.
Forældelse
Ifølge loven er der en forældelsesfrist på 10 år fra det øjeblik, skaden er sket. Det betyder, at hvis det er mere end 10 år siden, skaden er sket, kan du som udgangspunkt ikke få erstatning.
Hvis du er patient eller pårørende i en sag, som er mere end 10 år gammel, kan du i første omgang kontakte Region Midtjylland. Det er muligt, at der bliver lavet en ordning, så man kan søge erstatning, selv om der er gået mere end 10 år siden amputationen.
Sådan søger du om erstatning
Når du skal søge om erstatning for behandlingsskader i sundhedsvæsnet, skal du henvende dig til Patienterstatningen. Du kan både søge online eller på et fysisk ansøgningsskema, og du finder begge dele på Patienterstatningens hjemmeside.
Hvis du har spørgsmål til dit forløb, er det en god ide i første omgang at kontakte den afdeling, hvor du har modtaget behandling.
Kontakt
- Ring til Patienterstatningen alle hverdage kl. 9.30-15.00 på tlf. 33 12 43 43.
- Nyreforeningens socialrådgiver Jan Jensen kan kontaktes på jj@nyre.dk eller tlf. 50 93 59 50.
- Hvis du ønsker at klage over dit behandlingsforløb, skal du kontakte Styrelsen for Patientklager. Du kan finde mere information om klagemulighederne på styrelsens hjemmeside.
- Region Midtjylland opfordrer karkirurgiske patienter, der er bekymrede, til at kontakte den afdeling, hvor de har modtaget behandling:
- Regionshospitalet Viborg, Karkirurgisk afdeling, kan kontaktes på tlf. 7844 6302 på hverdage kl. 9-13.
- Aarhus Universitetshospital, Karklinikkens sekretariat, kan kontaktes på tlf. 7845 3115 på hverdage kl. 8-15.