Vælg en side

Madfællesskaber

Bliv del af et madfællesskab

Mad fylder rigtig meget for de fleste mennesker, og det ændrer sig ikke, når man får en nyresygdom. Til gengæld kan det blive sværere at finde ud af, hvad der er godt for ens krop at spise, når man har en nyresygdom. Der er nemlig intet svar, som passer til alle, og man kan ikke nødvendigvis lytte til de officielle kostråd længere.

Hvad er madfællesskaber?

Det kan være udfordrende at skulle sætte sig ind i en masse ny viden om nyresygdom og kost alene. Det gælder for eksempel, hvad man kan spise meget af, hvad man kun kan spise lidt af, og hvornår man overhovedet ved, hvornår det er tid til at lave ændringer. Samtidig kan det være frustrerende at se alle omkring en spise den kost, de har lyst til, uden at blive syge af det. Det kan øge den følelse af ensomhed, man i forvejen kan have som kronisk syg.

Derfor harNyreforeningen som noget nyt etableret madfællesskaber i flere af de store byer i Danmark. Her laver en lille gruppe mennesker med en nyresygdom mad sammen ud fra Nyreforeningens nye kogebog ’Spis godt – når du har en nyresygdom’.

Et madfællesskab er et sted, hvor personer med nyresygdom kan lære mere om kost, madlavning og nyresygdom og samtidig prøve det af i praksis med ligestillede. Du kan bruge fællesskabet til at snakke om madlavning og udveksle erfaringer og ikke mindst snakke om alt det andet, som også er en del af livet som kronisk syg.

Medlemmerne af gruppen skiftes til at lægge hus til og handle ind forud for, at resten af madfællesskabet ankommer. Målet er, at alle kan lægge hus til én gang. To personer i gruppen vil desuden fungere som tovholdere. Det betyder, at de andre medlemmer kan melde afbud til dem, at de sender en påmindelse til husværten, og at de holder kontakten med Nyreforeningen, så foreningen kan følge med i, hvordan det går. Tovholderne er også de første, som lægger hus til. Tovholderne vil som en tak for den ekstra indsats gratis modtage Nyreforeningens nye kogebog ’Spis godt – når du har en nyresygdom’.

Der vil undervejs være viden af hente fra Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe, som giver tips til madlavningen og viden om nyresygdom og mad.

Deltagelse i fællesskaberne er gratis, og alle i fællesskabet har tavshedspligt. Transport fra eget hjem til madfællesskabet dækker man selv.

Hvem kan deltage?

Projektet henvender sig til medlemmer af Nyreforeningen, som har en nyresygdom og som bor i eller omkring en af følgende byer: København, Aalborg, Aarhus og Odense.

Projektet er et pilotprojekt med begrænsede midler, hvilket er årsagen til, at madklubberne ikke tilbydes flere steder. Nyreforeningen håber – baseret på de første erfaringer- at kunne søge om flere penge til at udvide projektet til hele landet.

Hvor, hvordan og hvornår

  • Madfællesskaberne begyndte i marts 2023
  • Alle fællesskaber er med fysisk fremmøde
  • Der vil være maksimalt 8 personer i hvert fællesskab, oftest færre
  • Hvert fællesskab mødes 6 gange i 2023
  • I bestemmer selv datoerne for, hvornår I vil mødes

Vi ser meget gerne, at alle har lyst til at handle ind og lægge hus til i forbindelse med én af madlavningsgangene samt, at alle vil svare på et kort spørgeskema inden og efter madfællesskaberne begynder og slutter. Formålet med spørgeskemaerne er, at vi kan se, om projektet har gjort en forandring. Dette vil i givet fald hjælpe Nyreforeningen til at søge om penge til flere madfællesskaber.

Hvordan tilmelder jeg mig?

Nedenfor på siden kan du tilmelde dig et madfællesskab i en af byerne København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Selvom madfællesskaberne allerede er gået i gang, at du velkommen til at tilmelde dig, og vi vil undersøge, om vi kan finde en plads til dig. 

Vil du vide mere om madfællesskaberne, kan du kontakte projektleder Liv Hübner Østergaard på lh@nyre.dk eller tlf. 92 15 08 54

Tilmeld dig et madfællesskab

Kold dressing med dild og persille