Det kan være udfordrende at skulle sætte sig ind i en masse ny viden om nyresygdom og kost alene. Det gælder for eksempel, hvad man kan spise meget af, hvad man kun kan spise lidt af, og hvornår man overhovedet ved, hvornår det er tid til at lave ændringer. Samtidig kan det være frustrerende at se alle omkring en spise den kost, de har lyst til, uden at blive syge af det. Det kan øge den følelse af ensomhed, man i forvejen kan have som kronisk syg.
Derfor harNyreforeningen som noget nyt etableret madfællesskaber i flere af de store byer i Danmark. Her laver en lille gruppe mennesker med en nyresygdom mad sammen ud fra Nyreforeningens nye kogebog ’Spis godt – når du har en nyresygdom’.
Et madfællesskab er et sted, hvor personer med nyresygdom kan lære mere om kost, madlavning og nyresygdom og samtidig prøve det af i praksis med ligestillede. Du kan bruge fællesskabet til at snakke om madlavning og udveksle erfaringer og ikke mindst snakke om alt det andet, som også er en del af livet som kronisk syg.
Medlemmerne af gruppen skiftes til at lægge hus til og handle ind forud for, at resten af madfællesskabet ankommer. Målet er, at alle kan lægge hus til én gang. To personer i gruppen vil desuden fungere som tovholdere. Det betyder, at de andre medlemmer kan melde afbud til dem, at de sender en påmindelse til husværten, og at de holder kontakten med Nyreforeningen, så foreningen kan følge med i, hvordan det går. Tovholderne er også de første, som lægger hus til. Tovholderne vil som en tak for den ekstra indsats gratis modtage Nyreforeningens nye kogebog ’Spis godt – når du har en nyresygdom’.
Der vil undervejs være viden af hente fra Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe, som giver tips til madlavningen og viden om nyresygdom og mad.
Deltagelse i fællesskaberne er gratis, og alle i fællesskabet har tavshedspligt. Transport fra eget hjem til madfællesskabet dækker man selv.