Vælg en side

Politisk høring om aktivt fravalg til organdonation

Christiansborg

Nyreforeningen inviterer sammen med seks andre foreninger til en politisk høring om aktivt fravalg til organdonation. Høringen foregår på Christiansborg den 18. maj.

Radikale Venstre og Venstre er værter ved høringen om aktivt fravalg til organdonation, og Nyreforeningens direktør Michael Buksti er ordstyrer.

Til høringen vil eksperter med både forskningsmæssig- og praktisk indsigt i aktivt fravalg-modellen give ny viden, perspektiv og inspiration til Folketinget med udgangspunkt i konkrete erfaringer fra flere europæiske lande, der har indført aktivt fravalg.

Høringen afholdes inden borgerforslaget ”Aktivt fravalg til organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark!” skal til 1. behandling i Folketinget den 3. juni 2022.

Nyreforeningen og de seks andre foreninger håber, at eksperthøringen kan bidrage til et fornyet og nuanceret lovbehandlingsgrundlag til Folketingets partier.

De 7 organisationer bag høringen er: Alfa-1 Danmark, Cystisk Fibrose Foreningen, Diabetesforeningen, Foreningen 7Liv, Leverforeningen, Organdonation – ja tak! og Nyreforeningen.

Om aktivt fravalg til organdonation

I Danmark har vi i dag aktivt tilvalg til organdonation. Med aktivt fravalg vender man organdonationsmodellen om. Myndige borgere vil derfor i udgangspunktet være organdonorer. Ønsker man ikke at være organdonor, skal man melde sig fra. Dermed fastholdes Donorregistret og alle de valgmuligheder, der eksisterer i dag. Pårørende vil ved indførelsen af aktivt fravalg stadig have det sidste ord i de tilfælde, hvor den afdøde ikke har taget aktivt stilling til organdonation. Denne model er bl.a. indført i Storbritannien og på Island.