Veganske ”fiskefileter”
Disse ”fiskefileter” er et godt alternativ, hvis man skal spare på proteinet, som anbefales når nyrefunktionen er nedsat og man ikke er i dialyse.
- 300 gram pastinakker el. aubergine
- 2 dl kikærtemel el. hvedemel
- 2-2½ dl havremælk
- ½ tsk karry
- 1 knivspids røget paprika
- 1 tsk alm. Paprika
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk havsalt
- Friskkværnet peber
- Rasp til panering
- Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. ½ cm tykke skiver på langs. Læg dem på en varm pande.
- Mens skiverne steges gyldent i lidt olie, forbereder du dejen: Bland kikærtemel, plantemælk og alle krydderierne og sæt dejen til side. Den skal være tyk som pandekagedej.
- Pastinakskiverne skal være bløde, når du stikker en gaffel i. Tag dem af varmen.
- Dyp de stegte pastinakskiver i dejen og herefter i rasp.
- Steg dem sprøde i olivenolie ved god varme.
- Drys med havsalt.
TIPS ved diætist Sofie Wendelboe
- Disse ”fiskefileter” er et godt alternativ, hvis man skal spare på proteinet, som anbefales når nyrefunktionen er nedsat og man ikke er i dialyse.
- Denne opskrift indeholder kun meget lidt fosfat, men også kun meget lidt protein. Det er godt hvis nyrefunktionen er nedsat, men ikke lige så godt hvis man er i dialyse. Derfor er retten god som tilbehør, hvis du er i dialyse – her er det fornuftigt også at spise kød, fisk eller fjerkræ til.
- Her er brugt havredrik til dejen, både havredrik, risdrik og sojadrik er et godt alternativ til mælk fordi de har et lavere indhold af kalium og fosfat. Et alternativ i denne opskrift (eller andre opskrifter som indeholder mælk) kan være at anvende piskefløde og vand i blandingsforholdet 1:3, fx ½ dl piskefløde og 1½ dl vand.
- Hvis man vælger at panere ”fiskefileterne” uden at vende dem i dejen, kan man i stedet bruge æggehvide og rasp.
Ved at vælge æg eller mælkeprodukter, er de ikke længere er veganske.