Vælg en side

Podcast

Lyt og bliv klogere på livet med nyresygdom

I Nyreforeningens podcast deler patienter og pårørende deres viden om at leve med en kronisk nyresygdom. Vi taler også med faglige eksperter om symptomer, behandling og nyeste viden på området.

 

God fornøjelse!

Oversigt over afsnit

Her kan du se titlerne på de podcast-afsnit, du kan lytte til. Klik på det, du er interesseret i og gå direkte til afsnittet.

Nyresten

Nyresten er en forholdsvis udbredt sygdom. Der er mange forskellige årsager til nyresten, og sygdommen kan være meget forskellig fra person til person. De fleste oplever kun at få nyresten en eller få gange, men hos nogle kommer nyresten igen og igen. Uanset om man oplever at få nyresten en eller mange gange, så kan nyresten være en ubehagelig og smertefuld oplevelse.

I denne episode har vi besøg af Kim Hovgaard Andreassen, som er speciallæge i kirurgi og urologi og overlæge på Herlev Gentofte Hospital. Vi skal bl.a. tale om de forskellige årsager til nyresten, symptomer, behandling, og hvad man selv kan gøre for at forebygge eller lindre et nyrestensanfald.

Om at vente på en ny nyre

Hvordan føles det at vente på en ny nyre, når man ikke aner, om der går to måneder eller to år? Hvad betyder det for ens hverdag, når man altid skal have telefonen i nærheden, hvis nu hospitalet ringer? Hvad tænker man, når opkaldet faktisk kommer? Og hvordan tackler man at blive indkaldt som 2. prioritet, hvor sandsynligheden for at tage hjem uden en nyre er høj?

Alt dette har Peter Biltriss på 55 år erfaring med, og han fortæller her, hvordan han oplevede den periode, hvor han ventede på en ny nyre. Peter blev transplanteret i 2021. Før det ventede han 7 måneder på det famøse opkald fra hospitalet, mens han var i p-dialyse.

Seksualitet

Sexlivet påvirkes gennem hele livet, og mange forhold i dagligdagen kan have indflydelse på ens sexliv. Det er derfor helt naturligt, hvis man oplever problemer, når man er nyresyg. Selve sygdommen og bivirkninger ved den medicin, man får, kan give seksuelle problemer, men også bekymringer i forbindelse med sygdommen kan påvirke seksualiteten. Kroppen forandrer sig, og måske skal man selv og ens partner lære kroppen og seksualiteten at kende på ny.

I denne episode taler vi med Ellids Kristensen om, hvilke seksuelle problemer man kan opleve, deres årsager og hvordan man kan håndtere dem. Ellids er speciallæge i psykiatri og har arbejdet med seksualitet i mange år. Hun har bl.a. beskæftiget sig med de udfordringer, der kan opstå i sexlivet, når man har en kronisk sygdom.

Cystenyrer

Cystenyrer – også kaldet polycystisk nyresygdom – er en arvelig sygdom, hvor der opstår cyster i nyrevævet, som langsomt erstatter det normale væv i nyren. Sygdommen betyder, at man taber nyrefunktion, og det kan ende med nyresvigt.

I denne episode taler vi med overlæge Jens Iversen om symptomer, behandling, arvelighed og hvad man selv kan gøre for at bremse sygdommens udvikling.

Hvad må jeg spise, når jeg er nyresyg og har diabetes?

Diabetes er den hyppigste årsag til nyresygdom, og ca. 20-25 % af alle nyresyge har også diabetes. Der er forskellige kostråd, når man har hhv. diabetes og svær nyresygdom, men det kan være svært at følge alle rådene, når man har to forskellige sygdomme, og nogle gange kan rådene endda virke modstridende.

I dette afsnit har vi inviteret Nyreforeningens kliniske diætist Sofie Wendelboe, så hun kan gøre os klogere på, hvad man kan spise, når man både skal tage hensyn til sin diabetes og sin nyresygdom.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til kronisk nyresygdom, og mange nyresyge har forhøjet blodtryk – en tilstand der over tid slider på blodkar, hjerte og nyrer.

I denne episode taler vi med overlæge Peter Clausen om forhøjet blodtryk; om årsager, symptomer og behandling.

Nyretransplantation

Når nyrerne bliver så dårlige, at der er tale om nyresvigt, så vil nogle kunne blive transplanteret med en ny nyre fra en afdød eller en pårørende. I denne episode taler vi med professor i nefrologi og transplantationsmedicin, Søren Schwartz Sørensen, om nyretransplantationer; hvem kan blive transplanteret, hvordan bliver man godkendt til en nyretransplantation, hvordan foregår operationen og hvad kan man forvente efter en transplantation?

Træthed og søvnbesvær

Træthed er et markant problem hos mange personer med nyresygdom. Udfordringen er, at mange oplever en form for træthed, som ikke bare går væk efter en god nats søvn. Der kan være mange årsager til trætheden, som både kan skyldes selve nyresygdommen, men også dialysebehandling og medicin samt bekymringer og spekulationer kan bidrage til trætheden.

I denne episode taler vi med overlæge Marianne Rix om årsager til træthed, hvilke konsekvenser trætheden kan have i hverdagen og ikke mindst vil vi forsøge at give nogle gode råd til, hvordan man kan mindske trætheden.

Diabetes og nyresygdom

Diabetes er en sygdom, der kan medføre en række følgesygdomme, bl.a. problemer med nyrerne. Heldigvis bliver følgesygdomme mere sjældne. God behandling og regelmæssige undersøgelser hos ens behandler er med til at mindske risikoen. Men nogle udvikler med tiden skader på nyrerne.

Sammen med Peter Rossing, professor og forskningsleder på Steno Diabetes Center, sætter vi fokus på diabetisk nyresygdom; hvorfor sygdommen opstår, hvilke symptomer man skal være opmærksom på og hvordan man kan forebygge og behandle sygdommen.

Ud i verden med P-dialyse

Dialyse er ingen hindring i forhold til at rejse. Når der er styr på planlægningen, så kan man sagtens tage ud at rejse. Man skal selvfølgelig tage hensyn til sin sygdom, men der er ingen grund til at lade sig begrænse, hvis man har lyst til at rejse ud i verden. I denne episode har vi besøg af Michael Mortensen, som har rejst i hele verden. Han fortæller om sine erfaringer med at rejse med P-dialyse.

Pårørende: Vi lever meget i nuet

Det er en stor omvæltning, når ens nærmeste bliver alvorligt nyresyg. Det kan have indflydelse på familieliv, arbejde, økonomi, boligsituation og meget mere. Det har ikke blot menneskelige konsekvenser for den syge, men også for familie og nære venner. Opmærksomheden fra familie og venner retter sig ofte mod den syge, mens de pårørendes problemer lever et liv i skyggen. Men de pårørendes behov og problemer er lige så vigtige. I denne episode sætter vi derfor spot på pårørendes tanker og udfordringer sammen med pårørende Ricki Thanning og Lene Kaxe Hansen.

Hvad må jeg spise som nyresyg?

I dette afsnit kan du høre klinisk diætist Sofie Wendelboe fortælle om kost, når man har en nyresygdom. Hun kommer bl.a. ind på, hvornår det er nødvendigt at tilpasse sin kost, hvorfor der kan være så mange restriktioner på mad, når man har en nyresygdom, og hvordan man får restriktionerne ind i sit køkken uden at ødelægge madglæden. Sofie svarer på nogle af de typiske spørgsmål hun får, når hun rådgiver mennesker med nyresygdom om kost.

Støtte til Nyreforeningens podcast

Nyreforeningens podcasts er produceret af Nyreforeningen og We Are Wonder.

De episoder, der indeholder interview med patienter, pårørende og eksperter fra Nyreforeningen, er blevet til med støtte fra Astra Zeneca, Bayer og Baxter.

De episoder, der indeholder interviews med fagfolk, er støttet af Lemvigh-Müller Fonden.