Vælg en side

Nyresten

Nyresten er en forholdsvis udbredt sygdom, som rammer ca. hver femte mand og hver tyvende kvinde.

Nyresten opstår af mange forskellige årsager, og sygdommen kan være meget forskellig fra person til person. Nogle oplever en enkelt gang i livet at danne en mindre sten, som passerer af sig selv. Hos andre bliver sygdommen kronisk, dvs. at de får hyppigt tilbagevendende nyrestensanfald, som kan have store konsekvenser for livskvaliteten.

Symptomer på nyresten

  • Kraftige, intense smerter der kommer og går
  • Voldsomme, krampende smerter i siden eller ryggen, lige under ribbenene
  • Smerter som spreder sig nedad mod lænden, lysken, testiklerne eller skedeåbningen
  • Smerte ved vandladning
  • Rastløshed (pga. smerterne)
  • Blod i urinen
  • Kvalme og opkast
  • En brændende fornemmelse ved vandladning
  • Vedvarende trang til vandladning

ikke slet

Hvorfor får nogen ofte nyresten?

Ca. 5 % af alle nyrestenstilfælde skyldes en række sjældne, medfødte sygdomme som fx forstyrrelser i kalk-, aminosyre-, urinsyre- eller oxalsyrestofskiftet. Ved disse tilstande kan der dannes mange nye sten – og dermed gentagne og hyppige nyrestensanfald. Nyren risikerer herved at blive beskadiget. I disse tilfælde kan medicinsk behandling som regel nedsætte risikoen for ny stendannelse. Anatomiske forandringer i urinvejene, som forsinker urinens passage og kronisk nyrebækkenbetændelse kan også medføre hyppig stendannelse.

Smerter og smertestillende behandling

Nyresten er en af de mest smertefulde tilstande, og derfor kan tilbagevendende nyrestensanfald både være en fysisk og psykisk belastning, som kræver at du tager smertestillende medicin.

Er du nødt til at tage stærke smertestillende midler over en længere periode, vil du ofte føle dig sløv, træt og fraværende. Vær opmærksom på at det kan påvirke dit familieliv og dine sociale relationer.

Familieliv og sociale relationer

Har du hyppige nyrestensanfald vil der være perioder, hvor du har det fint og kan leve et helt normalt liv, og andre hvor din hverdag er udfordret.

Arbejde

Det kan være svært at fastholde et arbejde, hvis man har hyppigt tilbagevendende nyrestensanfald. Da nyresten ikke er anerkendt som en kronisk sygdom, har du ikke de samme støttemuligheder på arbejdsmarkedet, som kronisk syge har. Tal med din arbejdsgiver, om I kan indrette jer på en måde, så du kan beholde dit arbejde.

Forebyg nyresten

Den forebyggende behandling afhænger af den type nyresten, du har. I nogle tilfælde kan dannelsen af nye sten forebygges medicinsk.

Du kan nedsætte risikoen for nyresten væsentligt ved at drikke rigeligt vand. Dehydrering kan nemlig medføre nyresten, fordi affaldsstofferne i urinen har svært ved at blive opløst, hvis du indtager for lidt væske. Hvis du får stillet diagnosen nyresten, skal du drikke så meget vand, at du tisser to liter om dagen. Tjek at farven på urinen er vandklar, ellers skal du drikke mere vand. Herved mindsker du risikoen for, at din urin bliver for koncentreret, og sygdommen vender tilbage.

Kosten kan til dels have betydning. Et stort forbrug af kød (animalsk protein), oxalsyreholdige fødevarer (fx spinat, rabarber, nødder og mørk chokolade) og salt kan øge risikoen for nyresten.

Diabetes og fedme øger risikoen for specielt urinsyreholdige nyresten.

 Tal med andre stendannere på Nyrelinjen

På Nyrelinjen har du mulighed for at tale med andre, som hyppigt danner nyresten og ved, hvordan det påvirker hverdagen. Læs mere her.