Vælg en side

I arbejde

Mange nyresyge er i arbejde, når de bliver syge, og der er derfor mange spørgsmål, som presser sig på. Kun de overordnede regler er beskrevet her. Du bør derfor altid søge yderligere råd og vejledning om din egen situation. Du er altid meget velkommen til at kontakte  Nyreforeningens socialrådgiver.

Nyresyge er lige så forskellige som alle andre mennesker, og derfor kan det være vanskeligt at sige noget generelt om, hvad du som nyresyg kan magte af arbejde. Der er nyresyge, som uden problemer kan passe et fuldtidsarbejde og gå i dialyse tre gange om ugen – mens andre nyresyge er ude af stand til at passe nogen former for arbejde. Som udgangspunkt kan man dog sige, at det at være nyresyg ikke bør være nogen hindring for, at du kan beholde dit job.

Det er imidlertid de færreste dialysepatienter, som kan magte fuldtidsarbejde, og hårdt fysisk arbejde er sjældent foreneligt med at være i dialyse.

Har du ikke længere en fuld arbejdsevne, er der mange muligheder for at få støtte, så du kan bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Nyreforeningen oplever, at det kan være vanskeligt at få jobcentret til at indse, at der er behov for revalidering, fleksjob eller lignende, hvis man ikke har nogen sygedage. Mange nyresyges tilværelser består kun af arbejde og søvn, og der er ikke overskud til familie og et socialt liv samt at klare de praktiske opgaver i hjemmet. Det er derfor vigtigt, at jobcentret nøje bliver informeret om din hverdag og begrænsninger som nyresyg.

Brug din fagforening

Kontakt din fagforening for at høre, hvad fagforeningen kan tilbyde. Det kan også være en god ide at bruge tillidsmand/fagforening til arbejdsfastholdelses-samtale eller sygefraværssamtale.

HUSK: Sig aldrig dit job op eller gå ned i tid på grund af din sygdom, uden at du først har drøftet din situation med en socialrådgiver.