Vælg en side

Forebyggelse

I de fleste tilfælde kan nyresygdom ikke forebygges, men udviklingen af sygdommen kan forsinkes. For at forsinke sygdommen, er det vigtigt, at du lever sundt, dvs. lader være med at ryge, undgår for meget alkohol og holder øje med vægten.

 

Motion som forebyggelse

Det er en god ide at dyrke regelmæssig motion, da det er med til at bevare dine muskler og sænker dit blodtryk. At være fysisk aktiv og have en rimelig kondition er også ensbetydende med, at kroppen fungerer bedre, og at du dermed får færre komplikationer. Motion er ét af de parametre, som du selv er herre over og som rent faktisk er til gavn for rigtig mange af de gener og risikofaktorer, som er forbundet med at have dårligt fungerende nyrer.

Læs mere om motion og få ideer til øvelser.

Mad som forebyggelse

Mad og ernæring fylder meget for mennesker med en nyresygdom. Hvis du har nedsat nyrefunktion, er det vigtigt at være opmærksom på:

• Begræns indtaget af protein. Det kan lindre symptomerne ved kronisk nyresvigt, og i nogle tilfælde måske bremse sygdomsudviklingen.
• Væskeindtag. Ved let til moderat nyresygdom anbefaler man at drikke rigeligt med væske, ca. 2 liter vand daglig. Ved kronisk nyresvigt anbefales ikke rigelig væske, men en individuelt fastsat mængde væske daglig, for at undgå væskeophobning i kroppen.
• Kaliumbegrænsning er ofte nødvendigt ved fremskreden nyresygdom, fordi nyrerne har nedsat evne til at fjerne kalium fra blodet.
• Fosfatbegrænsning anbefales, når fosfatindholdet i blodet er forhøjet. Ellers kan der opstå skadevirkninger på knoglerne.
• Overdrevet saltforbrug. Skærer man ned på saltet, kan man i nogle tilfælde nedsætte blodtrykket og tendensen til væskeophobning ved nyresvigt.
• Tilstrækkelig ernæring. Det er meget vigtigt, at du får kalorier nok, så du ikke taber dig. Når du både skal begrænse protein, kalium og fosfat, kan det dog blive vanskeligt selv at sammensætte en alsidig, sund og tilstrækkelig kost. Du bør derfor altid få vejledning hos en klinisk diætist.

Læs mere om mad og nyresygdom på nyremad.dk.