Forebyggelse når du har nyresygdom
En sund levevis kan være med til at mindske risikoen for at udvikle kronisk nyresygdom, men desværre kan ikke alle tilfælde af nyresygdom forebygges. Har man først fået en kronisk nyresygdom og dermed varige skader på nyrevævet, kan sygdommen ikke helbredes. Udviklingen af sygdommen og eventuelle følgesygdomme kan i mange tilfælde forsinkes ved at leve sundt og følge den medicinske behandling.
Pas på blodtrykket og blodsukkeret
Højt blodtryk og diabetes er nogle af de hyppigste årsager til kronisk nyresygdom. Over tid tager nyrerne skade, hvis man har højt blodtryk eller diabetes, som ikke er velbehandlet. Højt blodtryk slider på nyrerne, og dårligt reguleret diabetes kan give skader i de små blodkar i nyrerne, som gør nyrerne utætte. Et velbehandlet blodtryk og god blodsukkerkontrol, hvis du har diabetes, er derfor vigtigt for at undgå yderligere tab af nyrefunktion, hvis du allerede har fået en kronisk nyresygdom.
Lyt til Nyreforeningens podcastafsnit “Forhøjet blodtryk” og “Diabetes og nyresygdom” her
Find og klik på titlerne i oversigten over podcastafsnit.
Det kan du selv gøre, når du har en nyresygdom
Udover at følge den medicinske behandling er der også en række ting, som du selv kan gøre for at passe på dine nyrer og din krop, når du har en nyresygdom. På den måde mindsker du risikoen for yderligere skade på dine nyrer, samtidig med at du forebygger at få andre sygdomme som fx hjerte-kar-sygdom.
- Følg din behandling
- Gå til kontrol hos din læge eller på hospitalet
- Spis sundt og varieret i overensstemmelse med din nyresygdom
- Indtag væske i overensstemmelse med din nyresygdom
- Hav et velbehandlet blodtryk
- Hav et velreguleret blodsukker, hvis du har diabetes
- Vær fysisk aktiv
- Hold en normal vægt
- Hold op med at ryge, hvis du ryger
- Undgå for meget alkohol
Fysisk aktivitet som forebyggelse
Det er en god ide at dyrke regelmæssig motion og være fysisk aktiv, uanset om du har nedsat nyrefunktion, er i dialyse eller er transplanteret.
Fysisk aktivitet er fx med til at bevare og styrke dine muskler, knogler og led, sænke dit blodtryk, forebygge hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes samt give mere energi i hverdagen. At være fysisk aktiv og have en rimelig kondition er også ensbetydende med, at kroppen helt generelt fungerer bedre, og at du kan mindske komplikationer af din nyresygdom.
At være fysisk aktiv kan være mange ting og spænder fra planlagt motion til forskellige dagligdags aktiviteter. Det er meget forskelligt, hvad forskellige personer med nyresygdom er i stand til, når det kommer til motion og fysisk aktivitet. Nogle er i stand til at ”give den gas” i fitnesscenteret, mens det for andre er rigeligt at gå på trapper og lave lettere øvelser. Her spiller ens grundform, alder og sygdomstilstand ind.
Læs mere om motion og få ideer til øvelser.
Mad som forebyggelse
Sund og nærende kost er vigtig for din krop og dit velbefindende, når du har en kronisk nyresygdom.
I udgangspunktet bør du spise sundt og i overensstemmelse med de officielle kostråd, indtil du får andet at vide af din behandler. Du skal derfor lade være med at ændre væsentligt ved din kost, før det er nødvendigt.
Uanset hvilken nyresygdom du har, så afhænger anbefalingerne til din kost af, hvor fremskreden din sygdom er, af dine blodprøver, din behandling og din appetit. Det er altså forskelligt fra person til person, om man anbefales at ændre i sin kost, og hvilke ændringer man i så fald skal lave. Husk altid at spørge på den afdeling, hvor de følger din nyresygdom, om, hvilke kostanbefalinger som gælder lige netop dig, inden du laver nogle ændringer i din kost.
Ved normal nyrefunktion udskiller kroppen overskydende næringsstoffer, men når nyrefunktionen er svært nedsat, kan kroppen få problemer med dette. Det gælder blandt andet mineralerne kalium og fosfat. Har du for højt fosfat eller kalium, kan det blive relevant at ændre kosten. Hvis det gælder for dig, vil du få det at vide af din behandler.
Salt
For personer med en nyresygdom er det for de flestes vedkommende fornuftigt at mindske indtaget af salt. Salt har både betydning for dit blodtryk, for væskeophobning og har indflydelse på fornemmelsen af tørst og sult.
Protein
Når du ikke er i dialysebehandling, anbefales det at begrænse indtaget af protein. Det kan lindre symptomerne ved kronisk nyresvigt som fx kvalme, opkast og appetitløshed, og i nogle tilfælde måske bremse sygdomsudviklingen. Omvendt anbefales personer i dialysebehandling at have et højt indtag af protein. Det skyldes, at når du er i dialysebehandling, mister du protein samtidig med, at din krop bliver renset for affaldsstoffer.
Væske
Ved let til moderat nyresygdom anbefaler man at drikke rigeligt med væske, ca. 2 liter vand dagligt. Ved kronisk nyresvigt anbefales ikke rigeligt væske, men en individuelt fastsat mængde væske dagligt for at undgå væskeophobning i kroppen.
Fosfat
Fosfat er med til at holde dine knogler og tænder stærke. Men hvis du har for meget fosfat i blodet, kan det afkalke dine knogler, og den kalk kan sætte sig i dine blodkar og gøre dem mere stive. Derfor er målet at undgå dette ved at begrænse fosfat, hvis dine blodprøver viser, at det er for højt.
Kalium
Kalium er med til at styrke muskelfunktionen, og den vigtigste af dine muskler er dit hjerte. I dagligdagen handler det ikke om at skære kalium helt væk, hvilket hverken er muligt eller ønskeligt, men om at spise mad med kalium i en mængde, som holder det i et bestemt niveau. Har man svært nedsat nyrefunktion, kan det blive nødvendigt at begrænse indtaget af kalium.
Få tilstrækkelig ernæring
Det er meget vigtigt, at du får kalorier nok, så du ikke taber dig. Hvis du både skal begrænse protein, kalium og fosfat, kan det dog blive vanskeligt selv at sammensætte en alsidig, sund og tilstrækkelig kost. Du bør derfor altid få vejledning hos en klinisk diætist.
Vil du vide mere om nyresygdom og mad?
Vil du læse mere om mad og væske, når man har en nyresygdom, så kan du som medlem af Nyreforeningen logge ind på vores hjemmeside nyremad.dk. Her kan du også finde inspiration til opskrifter.
Læs Diætistens Blog, hvor Nyreforeningens diætisk Sofie Wendelboe blandt andet tager ofte stillede spørgsmål op og giver tips til årstidernes og højtidernes måltider.
Læs Brevkassen, hvor Nyreforeningens diætisk Sofie Wendelboe svarer på spørgsmål om kost når man har nyresygdom.
Find og klik på titlerne i oversigten over podcastafsnit.