Vælg en side

Nyreven – at tale med en ligesindet

Dialyse, ernæring, venteliste. Trænger du til at snakke med en, der ved, hvad du står i, omkring din nyresygdom? Frank Høxbroe er nyreven i Nyreforeningen og mulig samtalepartner. Her fortæller han, hvad du som nyresyg kan bruge ordningen til.

Af Thora Bruun Makita.

En nyreven. Det er sådan en som Frank Høxbroe. Han er 69 år gammel og selv nyresyg.

”Når jeg kigger tilbage på mit eget sygdomsforløb, kan jeg godt se, at jeg kunne have haft brugt en nyreven, da jeg var yngre,” siger Frank.

Men hvad er en nyreven? Personen indgår i en samtale-ordning, Nyreforeningen tilbyder, hvor medlemmer kan melde sig til at være nyreven. Er du nyreven, kan andre med nyresygdom kontakte dig for en samtale, hvis de savner støtte til at håndtere deres situation som nyresyg – det kan både være følelsesmæssigt og praktisk.

Frank har været nyresyg, siden han var ni år gammel, så han har megen erfaring med at være nyresyg. Da han hørte om ordningen, meldte han sig straks. I sine yngre år har han nemlig haft flere oplevelser, hvor han godt kunne have tænkt sig at tale med en ligesindet, fordi der godt kunne være en distance mellem lægerne og sygeplejerskerne på den side og patienterne på den anden, hvor man ikke altid forstod hinanden.

Frank synes, at det kunne være hyggeligt at møde andre og at kunne hjælpe, så dem han taler med, ikke føler sig så alene med deres udfordringer.

”Der er mange ting, jeg vil kunne genkende, når folk taler om det at være nyresyg, og jeg er ikke bange for at tale med folk eller være åben omkring følelser,” forklarer Frank.

Mødtes på café

Efter at have meldt sig som nyreven, deltog han i et kursus for nyrevenner i Middelfart, afholdt af Nyreforeningen. Så var han klar til at tage samtaler.

En dame i begyndelsen af 80’erne gjorde brug af tilbuddet. De mødtes på Café Korn, hvor de talte sammen i ca. halvanden time.

”Hun var nyresyg og havde nogle udfordringer, både praktiske og følelsesmæssige, som vi talte om. Nu stod hun i en situation, hvor hun var i tvivl om, hvad hun skulle. Jeg havde prøvet nogle af de samme ting, så jeg kunne fortælle lidt om, hvordan det havde været for mig, uden at det var mig, det skulle handle om. Hvad hun ville vælge, var selvfølgelig op til hende.”

”Vi havde en fin dialog, og jeg skrev til hende efterfølgende for at høre, hvordan det var gået, og så skrev hun tilbage. Hun gav udtryk for, at hun havde fået noget godt ud af vores samtale, og jeg synes, at vores møde var positivt,” fortæller Frank. Han har ikke talt med andre, men vil meget gerne, og han vil gerne opfordre andre med nyresygdom, der savner en at snakke med, til at tage fat i en nyreven.

”En nyreven kan være et spejl for dig. Hvis du bliver nyresyg, rammer det jo eksempelvis ikke kun en selv, men også andre i familien og netværket. Hvordan håndterer du det? Her kan det være rart at tale med en udenforstående, der selv kender til problematikken,” siger han og fortsætter:

”Det kan også være praktiske ting, som lægen ikke kan svare på. Du kan fx få at vide af din læge, at du som nyresyg kun må drikke 1000 milliliter væske i døgnet. Men hvordan måler man det i praksis? Her kan nyrevennen give nogle tips.”

Vil du gerne have en nyreven, så se mere her https://www.nyre.dk/nyrevenner/. Her kan du se en liste over alle, der er nyrevenner i forskellige områder i Danmark. Nyreforeningen dækker et afgrænset beløb til forplejning, hvis du er medlem af Nyreforeningen.

Frank Høxbroe er også medvært af et netop åbnet et fællesskab for personer med nyresygdom i Greve og omegn. Det er Søren Kiebe, der tog initiativ til at melde sig som vært for nyrefællesskabet og derefter spurgte om Frank Høxbroe havde lyst til at være medvært.