Vælg en side

Fakta om graviditet og nyresygdom

graviditet og nyresygdom

En graviditet kan være hårdt for kroppen, og hvis du har en nyresygdom, så kan det udgøre en risiko for dig og dit ufødte barn. Når du planlægger en graviditet, er det derfor altid en god ide at tale med din nyrelæge om det inden.

Kan en kvinde med nyresygdom få et barn?

Det kommer an på flere ting. Kvinder med nyresygdom i stadie 1-2 med normalt blodtryk og lidt eller ingen protein i urinen kan sagtens gennemføre en graviditet. For kvinder med moderat eller svær nyresygdom (stadie 3-5) er risikoen for komplikationer noget større. For nogle vil risikoen for både mor og barn være så stor, at man vil fraråde graviditet. Hvis du overvejer at blive gravid, så tal med din nyrelæge om din nyresygdom, din risiko for komplikationer og eventuelt andre helbredsmæssige forhold, som kan have betydning.

Kan en kvinde i dialyse få et barn?

Nogle ændringer i kroppen kan gøre det svært overhovedet at blive gravid, hvis du er i dialyse. De fleste kvinder i dialyse har eksempelvis anæmi (lavt antal af røde blodlegemer) og oplever hormonændringer. Det kan betyde, at de ikke har regelmæssig menstruation. Man fraråder for det meste kvinder i dialyse at blive gravid, da risikoen for komplikationer er høj for både mor og barn. Hvis du er i dialyse og gerne vil have et barn, så tal med din nyrelæge om det. Hvis du bliver gravid, skal du følges tæt af lægerne, der skal formentlig foretages ændringer i din medicin og du skal have mere dialyse.

I 2013 fik den første kvinde i Danmark et barn, mens hun var i dialysebehandling. Siden da er det blevet mere almindeligt, selvom det fortsat er svært at blive gravid og gennemføre en graviditet, mens man er i dialyse.

Kan en nyretransplanteret kvinde få et barn?

Ja. Hvis du er nyretransplanteret, så har du formentlig regelmæssig menstruation og generelt et godt helbred. Man anbefaler dog at vente med at blive gravid til et år efter transplantationen. Nogle af de immundæmpende præparater, man tager efter en transplantation, kan skade barnet, så tal med din nyrelæge om graviditet, inden du går i gang med at prøve, så du evt. kan få ændret i din medicin. I enkelte tilfælde fraråder man graviditet, hvis risiko for dig eller barnet er for høj, f.eks. hvis der er risiko for, at du mister den transplanterede nyre.

Kan en mand, som er i dialyse eller er nyretransplanteret, få et barn?

Ja. Er du i dialyse eller nyretransplanteret kan du godt blive far til et barn. Efter en transplantation vil både sædkvalitet og chancen for en vellykket graviditet dog være betydeligt større end, når du er i dialyse. Noget af den medicin, man tager efter en transplantation, kan reducere en mands evne til at få børn. Hvis du er transplanteret og ønsker at blive far, så tal med din nyrelæge om den medicin, du tager. Hvis du har prøvet at få et barn i et år eller mere uden succes, så tal med din læge. Lægen kan lave et rutinetjek af din fertilitet.

graviditet og nyresygdom