Vælg en side

Kaspers liv var på standby, indtil han fik en ny nyre

Kasper med sin familie

Kasper Heide på 37 år var gået i stå i livet med dialyse, og hans chancer for at få en ny nyre var nærmest ikke-eksisterende, fordi han havde så mange antistoffer i kroppen. Han var i midten af trediverne og havde fået to børn med ungdomskæresten Maria, men der var ingen udsigt til en ny nyre.

Kasper Heide fik konstateret nyresygdom ved et tilfælde for ca. 15 år siden, hvor han blev utroligt syg af en helt almindelig influenza.

”Min mor er læge, og hun tog mit blodtryk, som var så højt, at der skulle gøres noget med det samme. Jeg kom på Frederiksberg Hospital, hvor de tog blodprøver og så sendte de mig til Rigshospitalet. Få timer senere fik jeg at vide, at jeg var nyresyg,” fortæller Kasper.

Et par år senere fik Kasper en nyre fra sin far. Men omkring tre år senere afstødte han farens nyre. ”På grund af den nyre har jeg et ekstremt højt niveau af antistoffer. Jeg blev skrevet på ventelisten til en ny nyre i Danmark, men lægerne sagde, at det ville blive mere end almindeligt svært at finde et match. Der skal 20.000 nyrer til for at finde et match, sagde de.”

Så Kasper kom i dialyse.

”Jeg var egentlig meget afklaret med at være i dialyse. Jeg ønskede mig selvfølgelig en ny nyre, men dialysen blev så meget hverdag for mig, at jeg egentlig bare accepterede, at det var mit liv. Men jeg kan jo godt se nu, at mit liv stod på standby,” siger Kasper.

Fik hjælp af en fond

Kasper havde opgivet tanken om nogensinde at blive transplanteret. Men en dag læste han om Niels Due Jensens Fond i en avis. Fonden hjælper danskere, der har svært ved at få et nyre-match i Danmark, med at blive transplanteret i USA.

”Det gik op for mig, at jeg var i målgruppen til at få hjælp af fonden, fordi jeg havde så mange antistoffer. Så jeg ansøgte om hjælp til en nyretransplantation i starten af 2021. Et halvt år senere tog jeg til USA for at få taget prøver. Jeg tog egentlig afsted uden forventninger og forhåbninger. Men pludselig ringede de fra USA den 8. januar i år og sagde, at jeg skulle tage et fly allerede næste dag. Og jeg blev transplanteret den 11. januar. Det var midt i corona-nedlukning, så jeg måtte rejse alene og kæmpede med at få visum. Min far kom senere over og hjalp mig. Jeg havde ikke de store komplikationer, og nyren fungerede fra starten. I dag er alle tal fortsat normale, og nyren fungerer rigtig godt,” siger Kasper.

Vender tilbage til livet

Kasper vendte hjem til Danmark efter fem uger, og med en nyre, der fungerede, kunne han langsomt få det liv, som han ellers havde afskrevet. Et liv, hvor han kan ses med vennerne, arbejde og tage ansvar for sin familie.

”Jeg er begyndt at arbejde igen. Det er rigtig rart at komme ud og se andre mennesker. Jeg har jo ikke arbejdet i 10 år! Jeg forsøgte at arbejde, mens jeg var i dialyse, men jeg havde lige fået min første datter, og med både arbejde og dialyse, så jeg hende nærmest aldrig, så det var ikke holdbart,” forklarer Kasper, som arbejder med byggeledelse i et murerfirma.

Og det er ikke kun arbejdet, der er vendt tilbage i Kaspers liv.

”Jeg har meget mere energi nu. Hvis jeg tog på tur med min datter, da jeg var i dialyse, så var jeg helt smadret resten af dagen og dagen efter. Før var det 50/50, om jeg kunne holde en aftale med venner og familie, men det kan jeg nu. Og jeg er sluppet for alle restriktioner. Jeg har lige været på weekendtur med drengene, og det er en helt anden oplevelse, når man kan spise og drikke som man vil,” siger Kasper.

Her ca. et halvt år efter transplantationen er det ved at gå op for Kasper, hvad den nye nyre faktisk har betydet for ham.

”I starten opdagede jeg det ikke rigtigt selv. Folk omkring mig sagde, at jeg virkede friskere, men jeg tænkte bare, at det skal de jo sige. Men det er rigtigt nok. Nu kan jeg fx slå græs for mine forældre, når de er på ferie. Det ville de aldrig have spurgt mig om før. Det føles godt at hjælpe dem. Det går også mere og mere op for mig, hvor specielt det er både at arbejde, have overskud til mine børn og påtage mig ansvar i familien. Min kæreste Maria har jo altid måttet have en anden, der stod klar til at hjælpe til, fordi jeg ikke vidste, om jeg kunne,” siger Kasper.

”Jeg har en helt anden holdning til livet nu – nu kan jeg leve det i stedet for at være på standby. For mig, der var gået i stå både i livet og i forhold til samfundet, der har det gjort en kæmpe forskel at få en nyretransplantation,” slutter Kasper.

Kasper med sin familie