Vælg en side

4 spørgsmål til en nyreven – mød Bente Schousboe

Bente Schousboe er en af de nyrevenner, som Nyreforeningen fra september 2023 kunne tilbyde alle personer i Danmark med en nyresygdom en snak med. Bente blev diagnosticeret med nyreinsuffiens i 2017. Siden har hun været i dialyse og er blevet transplanteret, hvilket er gået godt. Hun bor på landet i Nordsjælland med sin mand, hvor de har en stor have og en kat. De har to voksne børn og børnebørn. Bentes ene søn har arvet den samme genfejl, som Bente har. Den gør, at han også har modtaget en ny nyre. Vi har stillet Bente fire korte spørgsmål om, hvordan det er at være nyreven.

Er du blevet kontaktet som nyreven?

Ja, jeg blev kontaktet af en kvinde på mail i november 2023. Jeg skrev tilbage og foreslog et sted, hvor vi kunne mødes og snakke.

Hvordan foregår det, når I mødes?

Jeg valgte at mødes med hende på en café den første gang, da det kan være nemmere for begge parter, at det er et neutralt sted. Jeg lagde ud med at introducere mig, og bagefter fortalte hun om sine udfordringer. Det var meget nemt at få snakken i gang, og vi er efterfølgende mødtes flere gange. Jeg har også været hjemme hos hende, og næste gang er hos mig. Det behøver ikke længere være et neutralt sted, nu hvor vi kender hinanden så godt. Jeg vil nærmest sige, at vi er blevet rigtig gode venner.

Hvad er vigtigt for dig, når du skal mødes med en anden nyresyg i din kapacitet som nyreven?

Det er vigtigt for mig at lytte og spørge ind til det, den anden person fortæller. Så får jeg indblik i de tanker, personen går med, og det er netop dem, jeg synes, vi skal vende. Det handler ikke bare om at fortælle vores sygdomshistorier, men om hverdagen, og om hvordan vi håndterer sygdommen i vores liv. 

Får du også selv noget ud af være nyreven?

Ja helt bestemt. Hun er en meget interessant kvinde med en spændende livshistorie. Hun er også ældre end mig, så jeg får en masse livserfaring fra hende. Jeg går altid fra vores møder og er glad. Det handler ikke om barmhjertighed fra min side. Vi er meget på lige fod.

Find en nyreven

Hvis du også har lyst til at tale med en nyreven, kan du finde en i dit område her

Bente Schousboe