Vælg en side

4 spørgsmål til en nyreven – mød Ulla Irene Kristiansen

Ulla Irene Kristiansen er en af de nyrevenner, som Nyreforeningen fra september 2023 kunne tilbyde alle danskere med en nyresygdom en snak med. Ulla er fra Haslev på Sydsjælland, og hun fik som 24-årig konstateret cystenyrer (polycystisk nyresygdom). Sygdommen er årsagen til, at hun i 1999 modtog en ny nyre. I dag fungerer den ikke længere, så hun er i hæmodialyse i hjemmet og står på tærsklen til at komme på venteliste til en ny nyre. Ulla er selv tidligere dialysesygeplejerske. Hun går gerne i fitnesscenter, cykler rundt og bruger en masse tid på sine børn og børnebørn. Vi har stillet Ulla fire korte spørgsmål om, hvordan det er at være nyreven, og hvordan det foregår, når hun mødes med en.

Er du blevet kontaktet som nyreven?

Jeg blev kontaktet på mail i oktober 2023. Kvinden, der kontaktede mig, har samme diagnose som jeg, men modsat mig er hun meget ny i sygdomsforløbet.

Hvordan foregår det, når I mødes?

Vi er siden hen mødtes to gange. Den første gang på en cafe og den anden gang hjemme hos mig. Jeg har en hjemmehæmodialysemaskine, som hun gerne ville se. Hun har ikke selv behov for dialyse endnu, men vil gerne forberede sig. Begge gange varede vores møde cirka halvanden time. 

Hvad er vigtigt for dig, når du skal mødes med en anden nyresyg i din opgave som nyreven?

Jeg tænker over, hvordan jeg både kan være ærlig og på samme tid undgå at skræmme den person, jeg taler med, med min historie. Det er jo mange år siden, jeg fik min diagnose, og jeg har været igennem meget. Men det er vigtigt for mig at kunne være med til at tilvejebringe mod på tilværelsen med en nyresygdom.

Selv har det hjulpet mig meget at opsøge viden om min sygdom, hvilket nok er en følgevirkning af, at jeg er sygeplejerske. Samtidig er det også derfor, at jeg opfordrer andre til at stille konkrete spørgsmål til lægerne. Efter mit første møde med hende, som kontaktede mig, kunne jeg høre, at hun havde lært mere om sin sygdom og det kommende forløb i mellemtiden, så jeg tror, hun gjorde brug af min opfordring.

Får du også selv noget ud af være nyreven?

Hun var meget nysgerrig på vores sygdom og på mit konkrete sygdomsforløb, så jeg fik lejlighed til at fortælle min historie. Det er jo ikke så tit, jeg taler med mine nærmeste om det længere, for de ved det hele. Men jeg føler mig altid opløftet, når jeg har fået mulighed for at fortælle min historie og sætte den i en tidsmæssig sammenhæng, så derfor er jeg også glad for at blive kontaktet som nyreven.

Find en nyreven

Hvis du også har lyst til at tale med en nyreven, kan du finde en i dit område her

Ulla Irene Kristiansen med sin mand