Vælg en side

Millionstøtte til forskning, som vil lindre symptomer hos nyresyge

Forskningsprogrammet COMFORT med Jeanette Finderup i spidsen modtager 7,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle og teste skræddersyede løsninger, der kan lindre nyresyges symptomer.

Svært nyresyge kan have mange symptomer, som går hårdt udover deres livskvalitet, fx hudkløe, overvældende træthed og smerter. Symptomerne fra sygdommen er for mange noget af det, som påvirker hverdagen mest. Forskningsprogrammet COMFORT fokuserer på, hvordan sygeplejersker kan hjælpe nyresyge og deres pårørende med at mestre de symptomer, som følger med, når nyrerne svigter.

Jeanette Finderup er klinisk sygeplejespecialist og lektor ved Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital (AUH) og Aarhus Universitet (AU). Hen over de næste fem år vil hun og resten af forskningsgruppen systematisk afdække symptomer hos nyresyge. Derefter vil man udvikle løsninger til at lindre symptomerne. I projektet ligger også, at man vil udvikle et beslutningsstøtteværktøj, som kan hjælpe patient og pårørende med at træffe de bedste valg for deres hverdag. Det sker i samarbejde med både nyresyge, pårørende og sundhedsprofessionelle.

”Det er historisk, at vi modtager så stor en bevilling til forskning i nefrologisk sygepleje. Projektet har potentiale til virkelig at kunne gøre en mærkbar forskel for nyresyges livskvalitet, og jeg ser frem til at indgå i arbejdet de kommende år,” siger Malene Deele, formand for Nyreforeningen og en del af COMFORT.

Om forskningsprogrammet COMFORT

Programmet ledes af klinisk sygeplejespecialist og lektor, Jeanette Finderup, Nyresygdomme, Aarhus Universitetshospital, i samarbejde med professor Hanne Agerskov, Odense Universitetshospital, professor Hanne Konradsen, Herlev-Gentofte Hospital, professor Ann Bonner på Griffith University, Australien, og formand for Nyreforeningen Malene Deele.

Læs mere om projektet her.

Behandling af nyre- og urinvejssygdom