Vælg en side

Sundhedsminister Sophie Løhde er Årets Solfanger 2024

Sundhedsminister Sophie Løhde modtager prisen som Årets Solfanger 2024 for at sætte patienten over systemet og indgyde håb hos de mange mennesker, der venter på et nyt organ.

Årets Solfanger er en pris, som hvert år bliver uddelt på Nyreforeningens årsmøde. Prisen gives til en ildsjæl, som har gjort noget ekstra i det forgangne år for at hjælpe nyrepatienter og deres pårørende til bedre forhold. Noget som der er blevet lagt mærke til i den bredere offentlighed, og som har gavnet Nyreforeningens arbejde og styrket livskvaliteten for nyresyge og pårørende. Det er medlemmer af Nyreforeningen, der indstiller kandidater til Årets Solfanger, og Nyreforeningens Forretningsudvalg, som udvælger vinderen blandt indstillingerne.

Danskerne vil gerne redde liv

Sophie Løhde var mødt op på Nyreforeningens årsmøde lørdag den 20. april for at modtage prisen, og til de ca. 100 fremmødte fortalte hun i sin takketale, hvordan organdonationssagen igennem mange år har ligget hendes hjerte nært, og at hun med beslutningsforslaget om aktivt fravalg til organdonation ønsker at veksle danskernes massive opbakning til organdonation til reel stillingtagen. ”Nu får vi sendt det signal, at vi danskere gerne vil være med til at redde liv. Vi skal gøre noget ved den venteliste, som sætter livet på standby, måske også for nogle af jer, der er til stede her,” sagde Sophie Løhde.

”Det er mere end 10 år siden, at jeg kastede mig ind i kampen. Det har krævet mange politiske diskussioner. Med jeres pris i hånden i dag har det været det hele værd,” sagde Sophie Løhde også.

Indstillingen havde fokus på Sophies initiativ, empati og mod

Sophie Løhde var blevet indstillet til prisen af et medlem af Nyreforeningen, som skrev: ”Med Sophie Løhde har Danmark fået en sundhedsminister, som sætter patienten før systemet. I kampen for at bane vejen for Aktivt Fravalg i Danmark og sikre, at der er flere nyrer til rådighed til de mange, der venter, har Sophie Løhde været åben og lyttende.”

Indstillingen lægger vægt på, at Sophie Løhde har taget initiativ til en ny model for organdonation, som nu er fremsat som beslutningsforslag i Folketinget, og indstilleren skriver: ”Et forslag, hvor Sophie har modet til at gå direkte imod bl.a. Etisk Råds udtalelse, idet hun påpeger, at når alle undersøgelser viser, at befolkningen er positive overfor organdonation, så er hensynet til de mange mennesker, der venter på et nyt organ vigtigst. For første gang i mange år er der således udsigt til, at Danmark får en ny model for organdonation, og at tilslutningen til organdonorregistret bliver højere end 28 procent.”

Udmeldingen om Aktivt Fravalg har givet Nyreforeningen mulighed for at formidle, hvordan det er at leve et liv med en nyresygdom, og ikke mindst vente på en ny nyre., og det har fået flere danskere til at forstå, hvad nyrerne laver og ikke mindst hvad Nyreforeningen laver, hvilket fremhæves i indstillingen.

Indstillingen slutter med følgende: ”Selvom Aktivt Fravalg endnu ikke er endelig besluttet i Folketinget, bør Sophies initiativ, empati og mod samt ikke mindst fokus på patienten fremfor systemet belønnes med prisen som Årets Solfanger. For uden Sophies mod havde der ikke været et forslag om indførsel af Aktivt Fravalg i Danmark, og med forslaget er der nu et håb og udsigt til at der over tid sker en nedgang i ventetiden på en ny nyre.”